Радујемо се и с поносом вам преносимо да је синоћ, 25. Х, у 18:30, у холу Факултета за дипломатију и безбедност одржана свечаност поводом представљања новог пројекта под називом Дипломатски потенцијал Републике Србије.

Центар за међународне односе и културну сарадњу, који је уједно синоћ обележио тачно годину дана свог постојања, ће овај пројекат спровести у сарадњи са Организацијом српских студената у иностранству, која ове године слави 20 година постојања.

Својим присуством, представници Руске Федерације, Исламске Републике Иран, Државе Палестине, Комонвелта Аустралије, Савезне Републике Немачке, Републике Аустрије, Државе Катар, поред многих других, дали су ветар у леђа нашем пројекту, које су представили председник ЦеМОКС-а и председник ОССИ-ја.

Прилику да се први обрати присутнима имао је председник ЦеМОКС-а, Станко Дебељаковић, који је истакао своје велико узбуђење због овог пројекта, чије је спровођење испрва деловало тешко и незамисливо. Нагласио је да је ово сигурно један од највећих подухвата српске омладине – данас. Представио нам је и циљеве овог пројекта – подсећање на великане српске дипломатије, изражавање потенцијала младих из Србије, као и указивање на значај дигиталне дипломатије. Господин Дебељаковић нас је, најзад, подсетио на речи Милоша Црњанског, које су уједно гесло нашег Центра: У будућност треба гледати. У будућност треба ићи. У будућност гледају и иду сви срећнији народи.

Након тога, присутнима се обратио Александар Љубомировић, председник ОССИ-ја, и поручио да дипломатски капацитет постоји у Републици Србији и да је на нама младима да неминовни потенцијал преточимо у добра и велика дела, увидевши да су наши студенти у иностранству права циљна група за досезање највећих успеха. На нама је да окупимо младе људе и помогнемо земљи матици да искористи свој потенцијал.

Поред представницима дипломатског кора, посебну захвалност, као пријатељима синоћног догађаја и нашег пројекта, дугујемо Факултету за дипломатију и безбедност и Дигиталној дипломатији, као и Лагуни, Цитроену, Кокти, ГиЗ-у, удружењу САМС, кетерингu Мadeleine али и многим професорима и члановима академске заједнице, и  пријатељима, без којих овај подухват не би био могућ.

Синоћна свечаност нас је све само припремила за оно што нас очекује – велики број различитих занимљивих, поучних и едукативних манифестација које ћете имати прилику да посетите у наредних годину дана. Све даље информације моћи ћете наћи на званичним каналима комуникације ЦеМОКС-а и ОССИ-ја.