Predstavljanje projekta „Diplomatski potencijal Republike Srbije“

 

 

 

 

 

 

 

U svečanoj sali Fakulteta za diplomatiju i bezbednost krajem oktobra svečano je predstavljen jednogodišnji projekat „Diplomatski potencijal Republike Srbije“, koji će biti sproveden u saradnji Centra za međunarodne odnose i kulturnu saradnju i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Otvaranju projekta prisustvovali su predstavnici Ruske Federacije, Australije, Irana, Katara, Palestine, Nemačke i Austrije, kao i predstavnici akademske zajednice, profesori i studenti. Namera projekta je predstavljanje svih političkih i kulturnih potencijala Srbije u međunarodnom kontekstu. Shodno tome, u tri paralelne faze, biće predstavljeni „Pisci u diplomatiji“, i to na jednomesečnom nivou: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Mihajlo Pupin, Stanislav Vinaver, Rastko Petrović, Jovan Dučić, Milan Rakić i Stojan Novaković.

Novembar će biti posvećen Ivi Andriću. Desetog novembra održaće se predavanje prof. dr Dragana Stojanovića sa Filološkog fakulteta u Beogradu „Ivo Andrić — diplomata i književnik“.

U okviru projekta biće sagledani diplomatski potencijali koje Srbija ima, kroz fazu „Mladi Srbije u inostranstvu“, sa pratećom tribinom „Zašto mladi odlaze?“.

Kroz posebnu etapu biće predstavljeni, i na državnom nivou i u balkanskom kontekstu, potencijali „Digitalne diplomatije“ i njen narastajući značaj u međunarodnim odnosima.

Laguna, Citroen, Cockta, Fakultet za diplomatiju i bezbednost, „Digitalna diplomatija“ samo su neki od onih koji su pružili podršku projektu.

Uz uverenje da je ovo najveći projekat srpske omladine u poslednjih nekoliko decenija, a sa stavom oličenim u citatu Miloša Crnjanskog, koji je ujedno i geslo Centra za međunarodne odnose i kulturnu saradnju: „U budućnost treba gledati. U budućnost treba ići. U budućnost gledaju i idu svi srećniji narodi“ — ovaj projekat će po svom sprovođenju sigurno biti prekretnica u shvatanju značaja diplomatije.

Raspored aktivnosti

8. 11. u 17:30 h, Fakultet za diplomatiju i bezbednost – Predavanje g. Muharema Bazdulja na temu „Ivo Andrić i Mlada Bosna“;

10. 11. u 17:30 h, Fakultet za diplomatiju i bezbednost – Predavanje prof. dr Dragana Stojanovića na temu „Ivo Andrić – diplomata i književnik“;
14. 11 u 16:00 h, poseta Muzeju Ive Andrića – broj mesta je ograničen. 

http://www.nedeljnik.rs/magazin/portalnews/predstavljanje-projekta-diplomatski-potencijal-republike-srbije/