Чланови Центра за међународне односе и културну сарадњу посетили су Амбасаду Државе Палестине на дан када се навршава седамдесет година од Ал-Накбе („Дана Катастрофе“, 15. маја 1948. када је започет израелско-палестински сукоб).

Амбасадор Палестине, Његова Екселенција Мухамед Набхан, који већ дванаест година заступа своју земљу у Србији, разговарао је са нашим члановима о јучерашњем отварању aмбасаде Сједињених Америчких Држава у Јерусалиму, чиме су САД признале Јерусалим као главни град Израела.

Амбасадор је прво исказао жаљење због цивилних жртава на јучерашњим протестима у Гази и указао на болну противречност између тих трагедија и весеља које прати отварање амбасаде, непуних 50 километара одатле.Истакао је да је Јерусалим један од најстаријих градова на свету, колевка три велике светске религије и као такав – град свих људи света.

 

 

Његова Екселенција је у току разговора указао на сличност Палестинског и Косовско-Метохијског питања и без задршке одговарао на сва питања чланова Центра везана за евентуално признање такозваног независног „Косова“, Хамас, Хезболах, Палестинску Ослобободилачку организацију, али и о Сиријском проблему који је назвао „Трећи светски рат у малом“.

Разговор се након тога усмерио на бурну историју територије Палестине и настанак Израела, као и на историју односа Палестине, Израела и њихових суседа.

Направљен је кратак осврт на глобалну политичку ситуацију и интерес великих сила у међународним сукобима.

Амбасадор је разговор завршио са надом да ће до мира једног дана ипак доћи на простору његове матичне државе, поручио је да су врата амбасаде Државе Палестине нашој организацији увек отворена и пожелео срећу даљим активностима ЦеМОКС-а.