Данашњи дан, 12. јун, је дан када су се народни посланици 1990. године састали у Конгресу Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, и донели Декларацију о државном суверенитету Русије. Тиме је започет процес реформи после вишедеценијског припадања Русије заједници Савезa Совјетских Социјалистичких Република. На овај датум, 1991. године је изабран и Борис Јељцин за првог демократски изабраног председника Русије. Врховни Совјет Русије је овај датум 1992. године прогласио државним празником. Председничким декретом од 16. јуна 1998. године, овај празник званично носи назив Дан Русије.

У Русији се овај празник од 2002. слави као нерадан дан, а читава земља је тада у знаку руског триколора, концерата и фестивала. Такође, на овај дан, сваке године, руски писци, уметници, научници и хуманитарни радници бивају награђени од стране председника Руске Федерације.

Чланови Центра за међународне односе и културну сарадњу Амбасади Руске Федерације у Београду и читавом руском народу желе срећан празник и непоколебљив суверенитет у многим годинама које ће доћи.