Република Финска је Нордијска земља на северу Европе која се граничи на западу са Шведском, на северу за Норвешком, на истоку са Русијом и на југу преко мора са Естонијом. Ова држава има око 5,5 милиона становника који углавном насељавају јужни део ове земље. Финска је осма земља по величини у Европи али и најређе насељена земља у Европској унији. Главни град ове парламентарне републике је Хелсинки који има преко милион становника. Финска се прикључила Уједињеним нацијама 1955. године када је основала службену полису неутралности. Чланица је Европске уније од 1995. године. Финци припадају угрофинској групи народа и говоре финским језиком. Уз фински, службени језик је и шведски. Оно што је занимљиво за Финску јесте да је једина земља на свету која емитује информативне емисије на латинском језику. (https://www.profitmagazin.com/izdanja/broj_087.695.html)

Финци не воле хвалисавце, људе које их прекидају у конверзацији и поређење њихове државе са суседним државама. Ако се ослонимо на савете које нам дају туристичке агенције при путовању у ову северну земљу, можемо закључити да наша друштва имају одређене сличности. Међународни односи Србије и Финске, најсрећније земље на свету по извештају World Happiness Reportа, а чији су главни градови удаљени 2300 км, нису на највећем нивоу, ако посматрамо искључиво економске параметре. Али, у Финској Републици постоји око 60000 православаца…

Званични дипломатски односи су успостављени 1928. године.

Председник Србије Борис Тадић посетио је Финску октобра 2006. и маја 2007. Узвратна посета председнице Финске Тарја Халонен Србији реализована је 2011. што је била прва посета на нивоу шефа финске државе Србији.

Од важнијих посета на сајту Министарства спољних послова издвојене су следеће:

  • МИП Финске Тимо Соини боравио је у посети Србији, 10. октобра 2017.
  • ПВ А. Вучић је посетио Финску јануара 2015. године.
  • ППВ и МСП И. Дачић је посетио Финску октобра 2014. године.
  • МИП T. Соини је предводио финску делегацију на Министарској конференцији ОЕБС у Београду децембра 2016. године.

Економски односи:

Економска сарадња између Републике Србије и Републике Финске је недовољно развијена, малог обима робне размене, уз дефицит на нашој страни. У 2015. години остварен је извоз од 12,587 милиона евра и увоз од 71,958 милиона евра (укупно 84,545 милиона евра. У 2016. укупна размена је достигла вредност од 92,703 милиона евра, од тога је извоз износио 17,262, а увоз 75,441 милиона евра. Укупна робна размена за 2017. годину износила је 128,83 милиона евра.

Билатерални уговори

Тренутно је на снази 13 билатералних уговора, од којих су значајнији:

1. Споразум између владе СФРЈ и владе Републике Финске о превозу у међународном друмском саобраћају.

2. Трговински споразум између СИВ-а скупштине СФРЈ и владе Републике Финске

3. Уговор између СФРЈ И Републике Финске о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину

4 Споразум између Савета министара СЦГ и Републике Финске о одређеним комерцијалним кредитима

5. Споразум о бављењу плаћеним пословима чланова породице запослених у њиховим дипломатским мисијама, конзуларним представницима или мисијама при међународним владиним агенцијама.

6. Споразум између МУП РС и МУП РФ о сарадњи у спречавању и борви против криминала.

7. Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Финске о сукцесији и консолидацији билатералних уговора
/РАЗМЕНА НОТА/

 

 

 

 

У Финској живи од 1.000 до 4.000 Срба.