Волво, Алфред Нобел и Викинзи? Држава која није учествовала у ратовима последњих 200 година? Краљевина Шведска. У њој живи преко 9 милиона људи, од којих 85% живи у градовима. Шведско Министарство туризма одлучило је 2011. године да службени Твитер профил сваке недеље води други грађанин те земље. Граничи се са Норвешкомна западу, Финском на североистоку. На југозападу Ересундски мост спаја Шведску са Данском. Мореуз Скагерак мореуз на југозападу, Балтичко море и Ботнијски залив су на истоку. Шведска има релативно мало становника, и позната је по великим мирним шумама и планинском дивљином. Шведска је по површини 5. земља у Европи . Шведска је уставна монархија са краљем Карлом XVI Густафом као шефом државе чија улога је махом церемонијална и репрезентативна.

Када је 1974. године Шведска влада издала Инструмент Владе, уставни закон који описује државно уређење Шведске, Шведски краљ је изгубио сву политичку моћ, а његова задужења свела су се на церемонијалне формалности, као што су отварање редовних седница Риксдага, примање страних амбасадора, примање страних шефова држава, као и државне посете у другим земљама. Такође, Шведски краљ председава седницама Савета за спољне послове (швед. Utrikesnämnden), као и састанцима са премијером и Владом. 

Развијање односа

Србија и Шведска су успоставили званичне дипломатске односе 1917. године.

Улоф Палме премијер Шведске је посетио Београд 1975.

Председник СФРЈ Јосип Броз Тито је посетио Шведску 1976

Председник Владе РС Александар Вучић је боравио у званичној посети Краљевини Шведској 2. фебруара 2015.Краљевина Шведска је гласала за пријем Косова у УНЕСКО 2015.

15. августа 2016. премијер Краљевине Шведске Стефан Левен допутовао је у званичну посету Београду, што је прва посета једног шведског премијера Србији после више од четири деценије.

Тренутни амбасадор Краљевине Шведске у Београду је Јан Лундин.

Српкси књижевник Иво Андрић је добио шведску Нобелову награду за књижевност 1961.

Економски односи:

Шведска je дугогодишњи и најзначајнији привредни партнер Србије међу скандинавским земљама. Трговинска сарадња je, ипак, далеко испод реалних потреба и могућности. Робна размена je малог обима са израженим дефицитом на нашој страни. У прва три месеца 2018. остварен je извоз од око 43, a увоз од око 36 милиона евра. У 2017. г. остварен je извоз од око 145,45 млн, a увоз од око 141,74 млн евра.
Шведска је дугогодишњи и најзначајнији привредни партнер Србије међу скандинавским земљама. Робна размена је малог обима са израженим дефицитом на нашој страни. У 2016. години наш извоз је достигао вредност од 78,951 а увоз 149,967 милиона евра. У прва три месеца 2017. године, извоз је износио 30,905  милиона евра, а увоз 35,536 милиона евра.

Билатерални уговори

На снази је тренутно 28 уговора. (http://www.mfa.gov.rs/sr/images/stories/bilaterala_ugovori/svedska.pdf)