Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je zajedničko pismo Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borela, evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, upućeno ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan.

U zajedničkom pismu navodi se da je Evropska unija u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

Kako su, sa zadovoljstvom istakli, Komisija je donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa našim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan.

Pismo prenosimo u celosti:

Vaše Ekselencije,
Uvaženi ministri,

Želimo da izrazimo zahvalnost na pismu koje ste uputili 7. aprila 2020. godine posvećeno pitanju dostupnosti lične zaštitne opreme potrebne za borbu protiv aktuelne pandemije izazvane virusom COVID-19.

Ovo su zaista vremena velikih izazova. Pandemija je prouzrokovala situaciju u kojoj su mnoge zemlje širom sveta, uključujući i Evropsku uniju, uvele mere u cilju sprečavanja nedostatka zaštitne medicinske opreme za lečenje obolelih i prevenciju daljeg širenja bolesti.

U potpunosti se slažemo da je za borbu protiv ove pandemije neophodna kolektivna akcija. Kao što ste videli u Saopštenju o globalnom odgovoru Evropske unije na COVID-19 usvojenom 8. aprila (JOIN(2020)11), Evropska unija je u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito vama kao našim najbližim partnerima.

U vezi sa tim, iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme.

Što se tiče dozvola za izvoz određenih proizvoda, organi Komisije su pažljivo pratili primenu aktuelnih mera i analizirali prepreke koje su nastale kao posledica procesa podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za izvoz proizvoda, što je dovelo do smetnji u trgovinskim tokovima.
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Komisija upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan.
Naravno, očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe.

Koristimo ovu priliku da još jednom istaknemo značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora.
Pohvaljujemo vaše vlade što su inicirale njihovu implementaciju i dajemo podršku vašim daljim naporima usmerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje.

Evropska komisija preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative Evropske unije u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji.

S poštovanjem,

Potpis
Džozef Borelj Fontaljes

Potpis
Fil Hogan

Potpis
Oliver Varhelji

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova RS (http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/22455–covid-19?lang=lat)