SAD su predložile Rusiji saradnju u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ na jugozapadu Sirije koju kontroliše sirijska vlast, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri.

Džefri je naglasio da je sirijska vojska, južno od Eufrata, usmerila svu pažnju na Idlib, na severozapad zemlje, zbog čega je primetna aktivnost DAEŠ-a u tom regionu.

„Malo snaga je ostalo na jugozapadu zemlje, u pustinji Badija, da se bori protiv DAEŠ-a. Nas to jako brine. Videli smo da DAEŠ povećava svoje teritorijalno prisustvo, čak napada na gradove i makar na kratko može da zadrži teritoriju. Predložili smo saradnju Rusima po tom pitanju“, rekao je Džefri.
Po njegovim rečima, takvi problemi se ne primećuju na severoistoku koji kontrolišu američki saveznici.

„Ne smatramo da je DAEŠ uspeo ozbiljno da iskoristi krizu sa Kovod-19 za napredovanje na severoistok, iako je region oko Dejr el Zora postao „žarište“ koju pažljivo pratimo, ali smo sigurni da je tamo sve u redu“, dodao je specijalni predstavnik SAD.

Ranije je Moskva izrazila zabrinutost zbog periodičnog izbijanja napetosti u sirijsko-turskim pograničnim područjima koje Ankara trenutno kontroliše.

TURSKA, RUSIJA I S400

Isporuka ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 Turskoj nastaviće se uprkos kašnjenju zbog pandemije virusa korona, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

„Zbog pandemije virusa korona došlo je do kašnjenja, ali isporuka (S-400) će se nastaviti, kao što je i bilo planirano”, istakao je Kalin tokom onlajn konferencije u Atlantskom savetu u Vašingtonu.
On je takođe podsetio da je Turska izgubila „neverovatno mnogo vremena”, pokušavajući da ubedi Sjedinjene Američke Države da joj prodaju protivvazduhoplovne raketne sisteme „Patriot”, „iako su naši uslovi bili odbijeni”. Istovremeno, navodi on, Rusija je ponudila svoj sistem S-400 „bez prethodnog uslovljavanja”.

Podsetimo, kako je ranije izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Turska planira da završi montažu S-400 i dovede sistem u stanje borbene gotovosti u aprilu.

Istovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj

Istovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj
Isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, koje su izazvale su krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine.

Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme „Patriot”, preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju najnovijih lovačkih aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Međutim, Ankara to nije prihvatila.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Izvor: Sputnjik Srbija