Norveška i Evropska unija donirale su Srbiji medicinsku opremu neophodnu za borbu protiv Kovid 19, kojoj su prisustvovali ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu, a Jelstad je rekao da će osim medicinske opreme, Srbija dobiti još sredstva za suzbijanje društvenih i ekonomskih posledica virusa korona, prenosi Glas Amerike.

Vrednost donacije je više od 2,6 miliona evra.

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jern Eugene Jelstad, Aleksandar Vučić, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i Ivica Dačić

Da podsetimo, Kraljevina Norveška donirala je Srbiji pet miliona evra, kako je 20. marta u Beogradu saopštio norveški ambasador Jern Eugen Jelstad, za nabavku medicinske opreme u borbi protiv korona virusa.

Amabasador Norveške Jern Jelstad rekao je da se bolest proširila čitavim svetom tako brzo da je stavila na test i velike i otporne zdravstvene sisteme, a da je on naročito ponosan jer je njegova Vlada uspela da obezbedi pomoć za Srbiju i tako umanji rizik po zdravlje mnogih pacijenata.

On je rekao da je nestrpljivo čekao da oprema stigne, jer je došlo i do odredjenog kašnjenja usled „brutalnih uslova“ koji su vladali na medjunarodnom tržištu medicinske opreme.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je danas dobar dan za solidarnost i saradnju jer je Srbija dobila značajnu opremu za borbu protiv korona virusa.

Takođe, ambasador je ukazao da je EU svoju solidarnost pokazala i kada je finansirala troškove avio transporta medicinskog materijala za Srbiju i kada je davala novac da se taj materijal kupi.

„Korona virus na test stavlja ne samo zdravstvene sisteme nego i ekonomije zemalja. Zato već razgovaramo o tome kako svi možemo da održimo svoje ekonomije i što pre se vratimo u normalu“, rekao je on i najavio da će Evropska komisija obezbediti pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od 3,3 milijarde evra – prenosi Agencija BETA.