Америка је уложила новац у француску фармацеутску кућу „Санофи” и жели да прва дође до цепива, али је за Јелисеј то неприхватљиво.

Доналд Трамп је по свему судећи убедио француску мултинационалну компанију која развија вакцину против вируса корона да Америка треба прва да добије цепиво, али је влада у Паризу саопштила да је запрепашћена таквим договором.

Директор фармацеутске куће „Санофи” Пол Хадсон изјавио је за „Блумберг” да САД имају право да прве купе највећу количину вакцине чим буде направљена. Хадсон је објаснио да је Америка стекла то право јер је у фебруару уложила огроман новац у „Санофијево” истраживање цепива.

Уследио је одговор Јелисеја да су такви планови „неприхватљиви” и да ниједна земља не сме бити повлашћена. Министар здравља Оливије Веран је у четвртак изјавио да је био „шокиран” кад је видео Хадсонов интервју, док је премијер Едуар Филип твитовао да „вакцина треба да буде светско опште добро” и да „равноправан приступ за све није нешто о чему може да се преговара”.

Шеф Беле куће, према писању берлинског листа „Велт”, раније је понудио баснословне своте новца немачкој фармацеутској кући „Кјурвек”, укључујући и понуду о купопродаји, само да САД добију екслузивно право на њену вакцину. Ипак, Трамп није једини лидер који жели да његови сународници први буду имунизовани. Како пише „Вашингтон пост”, и Мет Хенкок, министар здравља у влади Бориса Џонсона, верује да Британци морају имати предност ако тамошњи Универзитет Оскфорд дође до решења за епидемију. Као и бројне друге земље, и Француска је на почетку избијања заразе одбијала да подели медицинску опрему с другим државама, па чак и са осталим чланицама Европске уније. Касније је председник Емануел Макрон затражио глобалну сарадњу да би се што брже и лакше пребродила криза. Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел подржали су иницијативу Светске здравствене организације (СЗО) и промовисали виртуелну донаторску конференцију на којој је почетком овог месеца прикупљено више од осам милијарди долара за рад на цепиву. Највећи утисак донаторске вечери био је да су чак и неке сиромашне државе, задужбине и појединачни дародавци поклањали новац, а да америчка влада није приложила ни цент. Према објашњењу Трампове администрације, није било потребе за тако нечим јер је Вашингтон већ успоставио директну сарадњу с компанијама које развијају „формулу”: америчким компанијама „Џонсон и Џонсон” и „Модерна” и француским „Санофијем”. До бојкота је дошло након што је Трамп прошлог месеца већ престао да уплаћује паре у буџет СЗО. Дотад су САД биле највећи финансијер здравствене агенције Уједињених нација, за коју су одвајале 400 милиона долара годишње. Шеф Беле куће је казао да Вашингтон неко време неће исписивати чекове за организацију са седиштем у Женеви, јер није на време упозорила Америку о инфекцији. Трамп је сумњичав према мултилатералном приступу, било да је реч о одбрани, економији или сузбијању заразе.

После буре у јавности, директор француског огранка „Санофија” Оливије Божило пробао је да умири јавност. Обећао је да ће вакцина у исто време бити доступна у Европи и Америци, али само ако и Брисел буде подједнако „ефикасан” партнер као што је Америка и ако реагује исто тако брзо као и она. Божило је објаснио да је Хадсон својим интервјуом управо желео да подстакне Европљане да више улажу у истраживање.

„Санофи” је најавио да ће почети тестирање на људима у другој половини године. Ова мултинационална компанија развија две вакцине: прву у сарадњи с британским фармацеутским конгломератом ГСК и америчким Министарством здравља, а другу с приватном фармацеутском кућом из Масачусетса. Иако вашингтонска влада финансира „Санофијево” истраживање о имунизацији, и Јелисејска палата је протеклих година помогла овој корпорацији ослободивши је великог дела пореза, јавља Би-Би-Си.

Европске здравствене власти саопштиле су да се ни у најоптимистичнијем сценарију не предвиђа да би вакцина било којег произвођача могла бити спремна пре почетка 2021.

Извор: Политика