The National Interest сматра да сукоби у Црној Гори нису верске него политичке природе и да се ради о борби за душу ове јадранске земље. На путу те борбе, Црној Гори ће од помоћи бити то што је чланица НАТО пакта и приступни преговори са ЕУ.

Почетак текста објављеног 17. маја 2020. године најпре зазива стари балканистички дискурс. Подсећа да је са “добрим разлогом” Балкан пре Првог светског рата називан “буретом барута Европе”.

Дајући кратак осврт на историју Цркве, аутор истиче да је Црногорска црква била пре “1918. године” “независна” (прим.ур: иако је Пећка патријаршија обновљена тек 1920), те да је са формирањем Југославије “подређена Срспкој православној цркви, која је присвојила и њену имовину”.

Аутор наводи да се Црна Гора бори, на челу са председником Милом Ђукановићем, за ближе везе са Западом, чему смета српска мањина која је покренула 8. јануара низ протеста против спорног Закона о слободи вјероисповести, те јак руски утицај, чији су трагови посведочени у руској завери пред улазак у НАТО која је подразумевала припрему атентата на председника Ђукановића. Овога пута, правећи паралеле са црквом у Украјини, аутор текста каже да се поново види траг руског интереса и утицаја у чињеници да се у Црној Гори појавио митрополит Онуфрије почетком ове године. Аутор сматра да ће Васељенски патријарх у страху од “шизме у Православљу”, након свог украјинског искуства, одбити да подржи захтеве за аутокефалном Црногорском православном црквом.

Улазак у НАТО пакт и ЕУ преговори представљају за Ђукановића начин да се одвоји од руског утицаја и српског мешања како би учврстио црногорски идентитет. Ипак, не треба имати сумњу: “Црна Гора се можда неће никада до краја ослободити руског и српског утицаја… Питање верског идентитета је много више од борбе за утицај. Оно је борба за душу народа ове јадранске земље”.

Подсећамо, The National Interest, founded in 1985 by Irving Kristol and Owen Harries, has displayed a remarkable consistency in its approach to foreign policy. It is not, as the inaugural statement declared, about world affairs. It is about American interests.

Аутор текста, Николас Лабецки, истраживач је у Америчком центру за спољну политику у Вашингтону.

Извор: The National Interest