Svetski mediji, među kojima „Njujork tajms“, „Blumberg“ i „Vašington tajms“, preneli su vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat i čovek koji je bio „jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak“.

Više desetina američkih portala i TV stanica, kao i „Toronto star“, malezijski „Star“ i „Tajvan njuz“, navode da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao „poznati Hrvat“, za koga „Njujork tajms“ podseća da je bio i rival Tomasa Edisona, prenosi Tanjug.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujući i „Dojče vele“, „Radio slobodna Evropa“ i „Anadolija“ prenoseći vest AP-a, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog „lažnog“ predstavljanja Teslinog porekla.

Link izvora: https://rs-lat.sputniknews.com/svet/202005101122546536-ne-stisava-se-bura-oko-teslinog-porekla-svetski-mediji-pisu-o-protestu-srbije-eu-nikola-tesla/?ref=fbsputnik&fbclid=IwAR3sjuH6YbZzxSZN__2qKh3CFPSH2_IzucE6xDPmCJub3EB3m6VFgcQb7nw

Reakcije i iz Atine

Povodom interaktivne igre na zvaničnom sajtu EU, u kojoj deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, a gde se u odeljku Hrvatska navodi da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, reagovao je pismom Stelijos Stilijanidis iz Atine.

Postavlja pitanje, da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke, prenosi RTS.

Izvor: Pixabay

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

Dozvolite mi da Vas obavestim da sam sa ogromnim i neprijatnim iznaneđenjem primetio, a nakon što mi je to prenela kćerka koja je učenik osnovne škole i koristi sajt EU za obrazovne potrebe, da je na ovom sajtu veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, lažno predstavljen kao Hrvat.

Međutim, opšte je poznato da je otac Nikole Tesle bio srpski pravoslavni sveštenik i da mu je porodica nastradala od strane nacističke nezavisne države Hrvatske. Da li bi onda neko isto tako mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke?

Smatram da evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju takvi lažni navodi kao što je ovaj, kao i da je dužnost svih nas da očuvamo i da poštujemo naše zajedničke evropske vrednosti i principe.

S poštovanjem,

Stelijos Stilijanidis, Atina

Link: https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202005081122523485-reakcija-iz-atine-ako-je-tesla-hrvat-da-li-el-greko-nije-grk/