Након два месеца паузе због пандемије вируса корона, професионални спорт ће поново испуњавати свакодневницу људи, а клубови и спортисти ће се поново надметати за најсјајнија одличја.

Први квартал, ове, по много чему специфичне 2020. године, донео је много не баш лепих вести и евоцирао ружна сећања широм света, а све је ескалирало почетком марта, када је свет дословно стао због пандемије вируса корона. Последично је и спорт морао да окачи белу заставу, преда се пред овим вирусом и затвори своје стадионе, хале, борилишта, арене, ускративши тако љубитељима велику већину професионалних такмичења широм света.

Одложено је Европско првенство у фудбалу за 2021. годину, као и Олимпијске игре у Токију, што је био прави преседан у историји Игара, пошто својевремено ни Други светски рат није утицао на њихово одржавање. Фудбал се играо само у четири земље на свету, у Европи само у Белорусији, у Азији је једино Таџикистан одолевао пандемији, али је ипак нова сезона прекинута почетком маја. Први рок за наставак је био две недеље, али се и он мало пролонгирао. Сличан пример догодио се у Африци, у Бурундију. Дуго је ова земља позиционирана у централном делу континента пркосила вирусу, али је средином априла такмичење прекинуто три кола пред крај, док се наставак очекује почетком јуна. Фудбал није заустављен ни у Централној Америци, где се фудбалски шампионат Никарагве одвија неометано. И то је то: само четири лиге на исто толико континента, уз чињеницу да ни у тим шампионатима није било барем неких прекида. Тенис може да се похвали једним одиграним турниром у Немачкој, где су учествовали такмичари који се налазе ван групе од 100 најбољих на АТП лити, а мечеви су играни уз присуство само два тенисера и судије на терену.

За разлику од фудбала и тениса, кошарке није било уопште, као ни одбојке, рукомета, америчког фудбала, ватерпола, хокеја, атлетике, осталих екипних и појединачних спортова. Захваљујући напретку технологије, у Формули 1, МотоГП такмичењу и бициклизму одржана су виртуелна надметања, која су имала добар одзив у свету, што показује гледаност на телевизијама које су то преносиле, како у Европи, свету, тако и у Србији. Када су у питању борилачки спортови, донекле је одолео УФЦ. Донекле, из разлога што нису могле да се одрже баш све борбе, пошто су неки борци, попут Бразилца Роналда Соузе били позитивни на вирус КОВИД19. Ипак, у 249. издању УФЦ-а у Џексонвилу, коме публика није присуствовала, амерички УФЦ борац Џастин Гејџи савладао је сународника Тонија Фергусона и дошао до привременог појаса у лакој категорији, који му омогућава да изазове Хабиба Нурмагомедова на борбу за светску титулу.

Како се свет полако ослобађа окова паднемије, тако се најваљује повратак професионалног спорта на велика врата. Додуше, у уводној фази публике или неће бити, или ће бројка бити редукована. Наравно, тесирања спортиста биће константна, пропозиције оштре, а протоколи на највишем нивоу. Мере надзора неге подразумевају тестирања два пута недељно као и свакодневни упитник пре тренинга и мерење температуре. Спортистима се препоручује да воде рачуна о хигијени и да користе личну заштитну опрему, забрањују се окупљања у заједничким просторијама спортских центара, а рецимо у Премијер лиги правила налажу и да фудбалери не деле превоз ни са ким, као и да редовно чисте ентеријер возила. Такође у тренинг центрима у Енглеској, корнер заставице, лопте, оквири голова и површина на којој се игра и тренира биће дезинфиковани после сваког тренинга.

Са високом свешћу о невидљивом противнику планете, најављен је почетак у много спортова и такмичења. Што се тиче фудбала, португалски фудбалски шампионат ће бити настављен 4. јуна, већ за викенд настављају се Бундеслига и Цвајта, крајем маја фудбал се враћа и у Србију, Хрватску, Данску, Чешку, Мађарску и немачку Трећу лигу, а почетком јуна и у Аустрију. У Шпанији и Италији је неколико клубова већ почело са тренинзима ишчекујући наставак сезоне у Ла Лиги и Серији А, док Енглези имају дозволу владе да се такмичење настави 1. јуна, али с обзиром да већина тимова није почела са тренинзима, извесно је да ће Премијер лига почети нешто касније, у згуснутом распореду. Треба истаћи и чињеницу, да због целокупне ситуације и напора којим ће се фудбалери излагати, како би у одређеном временском оквиру завршили шампионате, екипе ће моћи да користе пет измена по утакмици. Подсећања ради, фудбалски шампионати завршени су у Француској, Холандији и Белгији, а у наредном периоду ће се изјаснити и фудбалске асоцијације осталих европских земаља које нису поменуте у овом тексту.

Што се кошарке тиче, постоје индиције да ће се Евролига и Еврокуп наставити и уз одређене промене – завршити. Шампионат у Турској је прекинут, ВТБ лига такође, у Израелу ће се лига наставити, док АБА лига још чека модел завршетка сезоне, који ће вероватно бити инспирисан потезима Евролиге.

Једно је сигурно, оваква ситуација ће некима одговарати, другима неће, појединим клубовима ће успешна сезона вероватно пасти у воду, а у наредном периоду видеће се утицај вируса короне на финансијску тачку професионалног спорта.

Међутим, најважнија ставка биће повратак спорта у нормалу и свакодневицу, као и превенција повреда код спортиста, које могу бити изазване оваквом, неприродном, амплитудом форме и гомилања утакмица.

Марко Милованчевић, спортски новинар

за Центар за мађународне односе и културну сарадњу

Претходни ЦеМОКС текст можете прочитати овде