11. мај, дан уочи Св. Василија

17:12 – Парох пјешивачки, свештеник Радмило Чизмовић је пренио молбу управе манастира Острог, која је замолила вјернике да се придржавају мјера НКТ, да држе одстојање и да не улазе у просторије манастира у већем броју од дозвољеног. На тај начин чувају своје и здравље других вјерника, који су у великом броју дошли у манастир Острог, да прославе велики празник Светог Василија Острошког.

19:30 – Акције полиције усмјерене против вјерника Српске православне цркве настављају се несмањеном жестином широм Црне Горе. „Вечерас је ухапшено десет момака из Рисна, наших другова који су хтјели да упале крст на Градину. Тренутно су јединице интервентне полиције овдје. У Рисну је, практично, опсадно стање. Полицији је изговор за хапшење био то што се на врху брда вијорила српска застава. Тортура се наставља“, закључио је читалац ИН4С-а, који нас је уједно и обавијестио о немилим догађајима у овом приморском градићу, који је одувијек знао како да одбрани светиње и предачке традиције.

21:36 – У сусрет Светом Василију Острошком, грађани Берана и Андријевице су изашли масовно на улице, узвикујући препознатљиву паролу са величанствених литија „Не дамо светиње!“, али и паролу „Не дамо свештенике!“ Беранци су направили непрегледни конвој са аутомобилима!

21:55 – Беране и Бар се придружили литијама

12. мај, дан Светог Василија

06:09 – Након три сата испитивања због одржане протестне шетње, као једне у низу акција у оквиру отпора Закону о слободи вјероисповести, посланик УЦГ Горан Даниловић је пуштен из подговричког ЦБ-а

06:27 – Прве вести са Острога на дан Светог Василија, верници се окупљају

06:54 – Радио у Беранама јавља о инцидентима између верника и полиције вече уочи Светог Василија

07:46 – Како сазнаје ИН4С, након шетње у Андријевици, на информативни разговор су позвани Чедо Јелић, Милија Асановић, Миличко Вучевић, Стефан Вучевић, Слободан Ђукић и Душан Радовић.

11:20 – Прва изјава митрополита Амфилохија поводом прославе Светог Василија: “Сабирају се стотине хиљада људи да се дотакну хаљина Христових, а хаљине његове јесу и мошти Светог Василија, да се дотакну да би се исцјелили од својих душевних и тјелесних невоља и болести”

15:48 – Медији јављају да је против десет учесника у протестним шетњама подигнута кривична пријава

16:03 – “Митрополит црногорско приморски Амфилохије данас је са свештенством у Манстиру Острог служио литургију поводом Дана Светог Василија Острошког. Иако је ријеч о прослави светитеља око чијег ћивота се сабирају православни, али и католици и муслимани, добром дијелу режимских медија и то је послужило као повод за критику СПЦ и вјерника, нова бесмислена „запажања“, те достављање „информација“ која би могла послужити као основа за неко ново саслушање, кривичну пријаву, казне… Тако портал ЦдМ тврди да вјерници који су присуствовали литургији нису поштовали мјере НКТ-а, и уз „племенито“ згражавање истакли да су се окупљени причестили из исте кашике, те да су љубили руке свештеницима”.

16:17 – У Рисну настављен сукоб 50 грађана и полиције, наводно због истицања српске тробојке на Градини.

17:14 – Стотињак грађана Херцег Новог се спонтано окупило у центру града, одакле су, поштујући мјере физичке дистанце, прошетали до храма Светог Василија.

18:51 – Уочи саме Световасилијевске литије, Владика Јоаникије је истакао да је он провео 28 дана у изолацији, те да Црква поштује мјере и законе.

20:15 – Након Берана, Андријевице и Бара, и Бијело Поље се прикључило “ауто-литијима”

20:18 – Савјет за грађанску контролу рада полиције осудио окупљање у Никшићу као “непартнерско”

20:25 – Више хиљада грађана у Никшићу очекују почетак литије коју ће предводити митрополит Амфилохије и владика Јоаникије

20:48 – Огроман број грађана Пљеваља је вечерас изашао на улице и упутио се у правцу Храма Свете Петке, узвикујући чувене пароле са литија.

20:52 – Литија креће са приморја у колони од 300 аутомобила. „Колона је дуга више километара, полиција је у великом броју, легитимишу све редом па се ствара непотребна гужва… Литија је посвећена Светом Василију и управо наставља ка Будви и Бечићима, након тога за Тиват, казао је за ИН4С о. Миајло Бацковић.

21:15 – Директор Управе полиције, Веселин Вељовић, огласио се на Твитеру поруком пријетећег садржаја, а поводом прославе Светог Василија у Никшићу. „Поводом окупљања грађана у организацији СПЦ у Никшићу, прекршена је наредба о забрани окупљања а организатори ће бити процесуирани”.

21:27 – Специјалне јединице полиције зауставиле су улазак ауто литије у Будви. Литија је посвећена Светом Василију и упутила ка Будви и Бечићима, након чега је требало да настави за Тиват.

21:47 – Испред парохијског дома у Никшићу ухапшено је седам свештеника и владика будимљанско-никшићки Јоаниикије

Поводом хапшења свештенства СПЦ огласио се Епископски савјет епархија СПЦ у Црној Гори следећим саопштењем:

Цетиње, 13. мај 2020.

Дан Светог Василија Острошког Чудотворца, слава му и милост, велики је саборни дан народа у цијелој Црној Гори – вијековима. На тај дан свих претходних година одржаване су вишедневне свечаности у граду Никшићу, које су окупљале велики број грађана. Нарочито је увијек био масовни (можда као нигдје у православљу) молитвени ход коју је, тога дана, улицама Никшића, предводило свештенство од 1996. године. И ове године, по навици и обичају – баш на тај дан, народ се окупио спонтано, најприје у манастиру Острогу, а потом и у Никшићу, по благослову Светог Василија, без позива владика и свештенства.

Јуче је, свештенство, у договору са Митрополитом Амфилохијем и Епископом Јоаникијем, ријешило да, због здравствених мјера, буде само одржан молебан у храму, без молитвеног хода, међутим, због народа, кога је било у толиком броју да није сав могао стати у цркву већ се излио око храма и на улице, кренуло се спонтано у традиционални вход, коме – ни пред Богом ни пред људима – није било алтернативе. Иако је претходна одлука и процјена мјесног свештентсва била да се одслужи молебан у богомољи, народ је – у огромном броју – тражио друго. Свештенство је остало са народом управо због бриге да народ не остане на улици, препуштен сам себи и могућим злоупотребама.

Био је то достојанствен, миран и духован чин. Без призвука било чега световног и политичког. А онда је, по завршетку молитвеног вјерског обреда – наступила полиција.

У маниру свог досадашњег поступања, двоструких аршина – током цијелог трајања епидемиолошке кризе – власт са својом полицијом се и синоћ ставила у службу политичких и идеолошких прогона Цркве. На непримјерен начин, неосновано и незаконито – у глуво доба ноћи приведени су и притворени Епископ Јоаникије и свештеници. Оваквим поступањем државних органа угрожена су права Цркве, тако да она није кривац – већ жртва. Та права Црква нису угрожена наредбама и здравственим мјерама, које Црква свакако поштује, већ њиховом селективном примјеном. У томе је незаконито поступање надлежних државних органа.

Дакле, Црква није против примјене наредби и мјера, него против селективности у њиховој примјени, што представља акт дискриминације према Цркви и њеним вјерницима.

Запањени оваквим поступком Управе полиције тражимо да се приведени свештеници на челу са владиком моментално пусте на слободу. Јасно је свима да се њиховим задржавањем ствара атмосфера прогона и да држава демонстрира голу силу, подстичући грађанске сукобе, нарушавајући достојанство слободног грађанина и вјерујућег човјека. Ми у овом моменту, као и сав народ, немамо друге мисли ни жеље, него да сви притворени буду на слободи. Само тако ће бити могуће живот људи и вјерног народа  вратити у нормалне токове и успоставити дијалог са влашћу.

Позивамо сав вјерујући народ и све озлојеђене на овакав вандалски чин државне власти – да се помолимо Богу. Саборно, за умножење љубави, за помирење и очување мира међу браћом, за исцјељење од свих вируса, посебно од овог вируса богомржње и братомржње, као и за пуштање на слободу неправедно притворених. Биће то уједно наша саборна молитва Господу за окончање епидемије коронавируса као и вируса безакоња и неправде.

Нема сумње да ће се и овог пута показати како су истина и правда на страни народа сабраног око Христа и Његове Цркве.

Епископски савјет, по ко зна који пут, упозорава и позива све политичке лидере да се уздрже од било каквих партијских и политичких злоупотреба Цркве.

Саопштење је преузето са сајта радија Светигора

Поводом новонасталог стања у Црној Гори и хапшења свештенства, поред Епископског савјета СПЦ у Црној Гори огласили су се и бројни политички актери, интелектуалци, председник Републике Србије, патријарх СПЦ, као и бројни грађани и грађанска удружења, здружени у осуди спровођења насиља над свештенстом СПЦ.