Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на видео конференцијском састанку представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније, током којег се разговарало о постепеном попуштању мера, како би се олакшао транспорт људи и робе, као и туристичка путовања између земаља Квадрилатерале.

Председник Вучић је истакао да је, ради промовисања економских активности, Србија сагласна да се границе отворе 1. јуна, уз примену одговарајућих епидемиолошких мера. Нагласио је да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак границе један од кључних елемената за подстицање економије, посебно у области туризма.

Саговорници су закључили да се све четири земље успешно боре са коронавирусом и констатовали да би отварање граница омогућило бржи опоравак националних економија.

Договорен је и сусрет Високог савета у Бугарској почетком јуна, где ће, пре састанка Савета, бити одржан и билатерални сусрет председника Вучића и премијера Борисова, током којег је планиран разговор о заједничким инфраструктурним пројектима.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис предложио је отварање грчке границе од 1. јуна за пословна путовања, сезонске раднике и чланове породица који живе у другим земљама, док је отварање граница за туристичка путовања предвиђено од 15. јуна.

То ће бити први сусрет којим ће бити настављена добра пракса тромесечних састанака лидера Високог савета.

На састанку учествовали и премијери Грчке, Бугарске и Румуније, Киријакос Мицотакис, Бојко Борисов и Лудовик Орбан.

Председник Србије јуче је, уочи састанка, телефоном разговарао с премијером Бугарске Бојком Борисовом, а сагласили су се да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак граница један од кључних елемената за подстицање пословних активности, посебно у области туризма после дужег прекида рада због коронавируса.

С тим у вези, посебно су инсистирали на томе да је неопходно обезбедити примену одговарајућих антиепидемиолошких мера, како би била осигурана заштита здравља грађана и спречено даље ширење заразне болести.

На претходним састанцима представника четири земље доминирале су теме Европске уније и економске сарадње и инфраструктурног повезивања.

Izvor: RTS