Izvori: Kineski internacionalni radio, Radio slobodna Evropa

Tenzije koje neko vreme tinjaju u odnosima Australije i Kine zaoštrene su odlukom Pekinga da uvede velike namete na australijski ječam, što se tumači kao odgovor na zahtev Kanbere da se ispita poreklo korona virusa, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija koji ukazuju da postoji bojazan od daljeg pogoršanja odnosa trgovinskih partnera na istoku.

Kina je objavila juče antidampinške i antisubvencijske tarife u ukupnom iznosu od 80,5 odsto na uvoz australijskog ječma od utorka.

Nakon vladine istrage australijskog izvoza žita, Kina je otkrila da su australijske subvencije “značajno oštetile domaću industriju”, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine Kine.

Protivdampinška tarifa od 73,6 odsto i antisubvencijska tarifa od 6,9 odsto na uvoz australijskog ječma će stupiti na snagu u utorak, izjavilo je to ministarstvo.

Tarife će trajati pet godina.

Australija je najveći dobavljač ječma Kini, a izvozi oko 1,5 do 2 milijarde australijskih dolara (980 do 1,3 milijarde američkih dolara) godišnje, što je više od polovine njenog izvoza te žitarice.

Prošle nedelje je Kina obustavila uvoz od četiri glavna dobavljača australijskog govedine zbog problema sa obeležavanjem i zdravstvenim potvrdama, prenosi Kineski internacionalni radio.