Razgovori nemačke vlade i nacionalnog avioprevoznika „Lufthanze“ o pomoći vrednoj devet milijardi evra nastavljaju se tokom vikenda, pošto je vlada postavila aviokompaniji uslov koji bi skoro onemogućio njen oporavak.

To je objavio „Handelsblat“, pozivajući se na, kako navodi, dobro obaveštene izvore.

Naime, nemačka vlada zahteva da „Lufthanza“ prihvati isporuku svih aviona koje je kompanija ranije naručila od „Erbasa“, evropskog konkurenta „Boingu“, a koji su ozbiljano finansijsko opterećenje za kompaniju.

Avion iznad grada - Lufthanza

© SPUTNIK / MARIJANA KOLAKOVIĆNemačka ulazi u vlasništvo „Lufthanze“

Ti avioni bi u naredne tri do četiri godine kompaniju koštali više od pet milijardi evra, a izvori nemačkog lista ocenjuju da je uz takvu obavezu oporavak „Lufthanze“ nemoguć. Time bi se značajno umanjila pomoć vlade od devet milijardi evra.

Ovo neslaganje najverovatnije će odložiti odobravanje paketa pomoći kompaniji. Sastanak nadzornog odbora „Lufthanze“ koji je trebalo da se održi u petak odložen je za ponedeljak, prenosi Tanjug.

Zbog pandemije virusa korona i zabrane letenja „Lufthanza“ je kao i ostali avioprevoznici prizemljila avione i time pretrpela velike gubitke.

Ako se vlada i „Lufthanza“ ne dogovore narednih dana, najvećoj evropskoj aviokompaniji preti insolventnost.

Evropska komisija koja treba da se izjasni o državnoj pomoći avio-kompanijama ukazivala je ranije da ona treba da ima u vidu zaštitu životne sredine. U tom smislu obnovljanje avio-flote bila bi prednost.

Izvor: Sputnik