The Economist i Foreign Affairs su samo neki od uticajnih zapadnih časopisa i medija koji u jeku pandemije virusa korona upozoravaju na velike poremećaje u globalnom finansijskom sistemu. Ekskluzivno za naš portal, povodom ovih tema, izjavu je dao Aleksandar Matanović osnivač Bitcoin Asocijacije i osnivač ECD.rs:

“Mislim da eventualna marginalizacija dolara ne zavisi od tehnologije. Kod novca je uvek bilo ključno poverenje, a ne tehnologija. Konkretno, ovde je u pitanju poverenje u američku vojnu i ekonomsku snagu i moć da se izbore sa dugom koji vrtoglavo raste. Kad se pojavi kritična masa onih koji to poverenje izgube, tu se stvari menjaju iz korena. Sumnjam da juan može zameniti dolar kao svetsku valutu. Ono što može je da smanji svoju zavisnost od dolara i eventualno nametne svoju valutu kod trgovine sa slabije razvijenim zemljama nad kojima ima veliki politički uticaj. Zbog manipulacije juanom kojoj Kina ume da pribegava, ne vidim kao realno da neka iole razvijena država veže svoju valutu za juan na bilo koji način.

Svaki potres u svetu finansija je šansa da se malo promešaju karte i možda neki novi igrači zauzmu deo tržišta. Iz tog ugla, ovo što se dešava i što će se dešavati može biti velika šansa za kriptovalute, ne samo kao altrenativnu investiciju već i način transfera vrednosti, posebno ako neke države pribegnu strožijim kontrolama međunarodnih transakcija u pokušaju da se održi stabilnost finansijskog sistema kojeg će korona svakako staviti na ozbiljan ispit. Srbija je vezana za EUR kad je valuta u pitanju, tako da eventualni problemi sa dolarom ne bi trebalo direktno da utiču na nas. Indirektno, naravno da je moguće… ako dolar krene da gubi ulogu svetske valute, svet finansija kakav poznajemo će se prodrmati iz temelja i teško je predvideti posledice po pojedinačne valute širom sveta”.