MINEAPOLIS

Slika: An Atlanta Police Department vehicle burns Friday afternoon AP Photo/Mike Stewart


Paljenje, pljačkanje i sukobi sa policijom nastavljeni su šestu noć zaredom širom SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je premiuo tokom policijskog privođenja. U više od 20 gradova je uveden policijski čas, a 16 saveznih država proglasilo je vanredno stanje.

Tokom noći, kamion je uleteo među grupu demonstranata u Mineapolisu, ali niko od njih nije povređen. Vozača su izvukli iz kamiona i pretukli.

Dvojica članova TV ekipe agencije Rojters, koji su izveštavali sa protesta u Mineapolisu, pogođeni su gumenim mecima, a kamera agencije je polomljena tokom snimanja protesta u nedelju uveče.

Nasilnih sukoba bilo je i u Vašingtonu gde su demonstranti palili vatru ispred Bele kuće, a policija ih je rasterivala suzavcem.

Tajna služba sklonila je predsednika Donalda Trampa u bunker Bele kuće na sat vremena, kada su se demonstranti u petak okupili ispred Bele kuće i bacali kamenice na policiju i pokušavali da probiju barikade, javlja AP.

Prema anonimnom izvoru te agencije koji je blizak predsedniku, Tramp je sat vremena proveo u bunkeru koji je napravljen za situacije poput terorističkog napada.

U Njujorku je tokom sukoba sa demonstrantima povređeno 30 policajaca, a 350 demonstranata je uhapšeno – među njima i ćerka gradonačelinka Bila de Blazija, Kjara, koja je inače crnkinja. On je najavio da će se pokrenuti istraga o ponašanju policije koja je u jednom trenutku kolima uletela u grupu demonstranata.

Njujorška policija je na svoj Tviter nalog okačila video na kojem se vide demonstranti kako gađaju policijski auto i napisala da je “neće tolerisati takvo ponašanje agitatora koji remete mirne proteste”.


U Santa Moniki su opljačkane luksuzne prodavnice, dok je u Los Anđelesu pre početka policijskog časa opljačkana robna kuća.

Nasilni sukobi zabeleženi su i u Bostonu posle mirnih protesta, kada su aktivisti bacali flaše na policajce i zapalili jedan automobil.

U nedelju se protestovalo i u Majamiju gde su demonstranti uzvikivali “dok nema pravde, nema mira”, kao i u Čikagu, Sijetlu, Solt Lejk Sitiju, Klivlendu i Dalasu.

Prema oceni agencije Rojters, aktuelni neredi u Americi su slični onima kada je 1968. ubijen borac za prava crnaca Martin Luter King.

Ko pravi nerede?
Predsednik Donald Tramp, koji je nazvao demonstrante “huliganima” insistira na tome da su za nerede odgvorn i “anarhisti” i radikalno levičarske organizacije poput grupe Antifa, za koju je najavio da će biti označena kao teroristička organizacija.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar ubrzo pošto je predsednik objavio na Tviteru, saopštio je da će “nasilje koje uzrokuje Antifa biti tretirano kao terorizam”.

Izvor: https://www.glasamerike.net/a/neredi-u-sad/5443891.html