Грађани Сједињених Америчких Држава изабрали су новог председника. Трамп је добио највећи број гласова у историји америчке демократије, ако се као параметар прихвати председнички кандидат који је са места председника Сједињених Америчких Дражава поновио своју кандидатуру. Трамп је изгубио изборе. Џо Бајден, кандидат демократа, уселиће се у Белу кућу први пут у улози председника Америке. Борба је била неизвесна и поред предизборних анализа које су у већини случајeва ишле у корист демократског кандидата.

Епизода симпсонових и актуална изборна мапа: новости/Foto Fox

Симпсонови су постали вирални на друштвеним мрежама; људи широм света су делили кратке инсерте из епизода који су као тему имали сатиру која се односила на будуће избора. Када погледамо епизоду која је објављена пре 7 година можемо уочити мапу која показује изборне резултате који су готово идентични актуелној мапи која се данас може видети приликом обраде изборних резултата.

Ако Симпсонове посматрамо као анимирану америчку комедију ситуације аутора Мета Грејнинга, који је исту конципирао на основу личног искуства, вођен односима у сопственој породици онда овакве повезнице Америку морају забринути. Ово није први пут да се сатиричне предикције претворе у реалност, али је дефинитивно несвакидашња ситуација да се једна од, историјски посматрано, највећих светских империја свела на испуњавање пророчанстава написаних као сценаријо за Симпсонове.

Хајде да се вратимо теми. Изборни систем који се користи у Сједињеним Америчким Државама је индиректан. ОН дефинитвно има небројане предности и изражава, по америчком схватању демократије, остваривање исте у пуном капацитету. Избори почињу уторком између 2. и 8. новембра почев од 1972. године. Председника бира Изборни колегијум Сједињених држава а чланове овог дела свака држава одређује према сопственим правилима. Чланови колегијума могу да гласају за било кога али готово без изузетака гласају за унапред одређене кандидате. Гласове потврђује Конгрес почетком јануара. Конгрес је последња инстанца која разматра гласове.

Како изгледа изборни процес у САД? Званична страница Сједињених Америчких Држава.

Имали смо прилику да посматрамо бројање гласова на изборима 2020. године. Оба кандидата су прогласила победу, а гласови пристигли поштом оборили су рекорде у односу на гласове који су на тај начин пристизали у претходним изборним циклусима. Трамп захтева поновно бројање гласова, преноси BBC, у Висконсину, а према прописима било који кандидат има на то право ако је разлика у гласовима до један одсто. Бајден има предност у Висконсину за око 20.000 гласова.Жалбе су поднете и у Мичигену и Џорџији, али су их надлежни судови одбацили. У случају Џорџија судија није пронашао доказе који поткрепљују тврдњу да су придодати и закаснели гласачки листићи.

Углавном, ситуација је јасна, Џозеф Бајден постао је нови председник Сједињених Америчких Држава. Да ли ће Трамп мирно предати власти остаје нам да видимо. Оправдане су сумње да је могуће да се остваре “црне слутње” које предвиђају сукове унатар америчког друштва. Популизам је у америчко друштво ушао на велика врата пре 4 године и како наводе западни теоретичари “тешко да је могуће Трампа посматрати као последњег америчког популисту”. Администрација на чијем је челу био председник Доналд Трапм (још увек је прим.аут), постигла је озбиљне резултате по питању економског опoравка и није покренула ниједан сукоб изван граница Сједињених Америчких Држава. Корона вирус, интереси демократског естаблишмента и притисци афроамеричког становништва Трампа су коштали новог мандата.

Каква је ситуација са спољном политиком? Трамп је пољуљаo, већ историјске, савезничке односе са осталим чланицама НАТО савеза. Европа је, за време Трамповог мандата, као никада до сада (постматрајући период у претходних 70 година прим.аут.) била препуштена себи и својим интересима. Наравно, осим сопствених, тј. европских интереса, на европском тлу смо могли видети појачану активност руских и кинеских привредних и културних актера. Бајден је небројано пута у претходних 6 месеци као приоритет одредио ревидирање односа са традиционалним америчким савезницима. Европски лидери су са одушевљењем дочекали ову вест. Јуче смо сведочили најави да ће Европљани купити 300 милиона вакцина од америчких компанија. Да ли ће Бајден моћи да заступа идеју већег присуства у Европи и отворену спољну политику коју су заступали његови претходници из редова демократа? Постоје сумње. Трамп је америчком народу показао шта морају бити приоритети Сједињених Америчких Држава. Мишљење ЦеМОКС-а је да нас у будућности чека политика балансирања између некадашње политике коју је водила Трампова администрација и политике интервенционизма и ширења утиција на начин на који су то заговарили Бајденови претходници.